Kompiuteriai mokyklose

IT pamokos mokykloseKažkada kompiuteriai mokyklose buvo naudojami tik tam, kad vaikai galėtų gauti skaičiavimo, rašymo ar piešimo pagrindus. Dabar kai kuriose šalyse be jų neįsivaizduojama jokia pamoka, o tokie prietaisai kaip planšetės naudojami net ir įprastiems užrašams. Nors Lietuvą pasiekė ne visos tendencijos, reikėtų atkreipti dėmesį, kad nuo 2000 metų kompiuterių skaičius vienam moksleiviui augo net 3 kartus. Pilnam visų klasių kompiuterizavimui trūksta lėšų ir pakankamai kvalifikuotų darbuotojų, tačiau situacija pamažu keičiasi. Naujos kartos pedagogai neslepia, kad kompiuteriai gali palengvinti tiek moksleivių, tiek jų darbą, tačiau visur turi būti nubrėžtos ribos. Kokią naudą vaikams gali atnešti šie įrenginiai?

Programavimo pagrindai

Ne paslaptis, kad viena svarbiausių ateities specialybių – programuotojas. Daugelis švietimo įstaigų pamažu prisitaiko prie besikeičiančių tendencijų ir naujų technologijų galimybių, todėl didelis dėmesys skiriamas informatikos pamokoms. Jos tampa nebe pasirenkamosios, o privalomos, sparčiai daugėja būrelių bei mokyklėlių, kuriose žinias šioje srityje gali gilinti visi norintieji.

Skaityti straipsnį “Kompiuteriai mokyklose” »

Kaip išskalbti neskalbiamus dalykus

RemontasJeigu mašina sugedusi, jai padės skalbimo mašinų remontas. Jeigu drabužis neišskalbiamas – jį vis tiek išskalbs veikianti ir sumaniai naudojama skalbimo mašina. Ką daryti, kai turime įsisenėjusias, nemalonias dėmes? Kaip išskalbti tai, kas atrodo sunkiai sutvarkoma?

Paltus, striukes, kailinius

Žieminiai ir rudeniniai lauko drabužiai – tai tie rūbai, kuriuos skalbti bei tvarkyti yra sunkiausia. Tačiau nereiškia, kad neįmanoma jų išskalbti ir sutvarkyti. Viskas įmanoma, tik reikia šiek tiek pasistengti. Taigi, jeigu norite, kad visi paltai, kailiniai ir striukės būtų išskalbti, reikės į kiekvieną šį rūbą žvelgti individualiai. Ne galvoti, kad jiems visiems tinka vienas bendras receptas, bet kiekvieną nagrinėti atskirai. Kai kurie lauko drabužiai turės nusegamas dalis: kapišonus, gobtuvus, dirbžus, kitas dalis. Galbūt galima tas dalis skalbti skalbimo mašinoje? Turite žiūrėti, iš ko jos yra padarytos. Kietos medžiagos paltas neturėtų būti dedamas į skalbimo mašiną, tačiau gal joje gali atsidurti kokia lengva striukė be pamušalo. Jeigu lauko rūbų pamušalas yra vata arba vatalina, tada tikrai nereikėtų to kišti į skalbimo mašinos būgną. Tačiau tuomet, kai skalbimo mašina gali skalbti labai švelniu režimu, naudodama šaltą vandenį, galima skalbimo mašinai patikėti lengvesnes striukes. Kaip skalbti tai, ko nedėsite į skalbimo mašiną? Jeigu įmanoma, dėmes valykite sausu būdu – su muilu ir drėgna servetėle. Kailinius ir iš daugiausiai skirtingų medžiagų pagamintus lauko drabužius galite skalbti tiesiog su vandens čiurkšle, prieš tai rūbą pasikabinus į kokią nors tam tinkamą vietą.

Gobelenus, baldus

Skaityti straipsnį “Kaip išskalbti neskalbiamus dalykus” »